Adana kalp damar cerrahisi doktoru Prof. Dr. H. Tarık Kızıltan

Çalışma Saatleri Pzt - Cu : 09:00 - 18:30

Randevu ve Sorularınız+90 532 576 2894

Kalp Tümörü (Mixoma) Ameliyatı

Kalp Tümörü (Mixoma) Ameliyatı

Adana kalp tümörü ameliyatı, günümüzde magnetik rezonans (MR) ve bilgisayarlı tomografi (BT) gibi gelişmii görüntüleme teknikleri kalp tümörlerinin kolayca teşhisini mümkün kılmaktadır. Bütün dokulara ait tümörlerde olduğu gibi, kalbe ait tümörler de selim veya kötü huylu (maligh) karaktere sahip olabilir, ayrıca kalp tümörleri diğer organlardan kalbe sıçramış (metastaz) tümörler olabilirler. Hastalardaki şikayetler çoğu zaman tümörün kalbin iç kısmında nereyi işgal ettiği ile ilgili olabilmekle, çok değişken hatta hiç şikayetsiz olabilmektedir. Tümörlerden kopan parçalar emboli sebebi olabilir. Kalbin kas kısmına yerleşik tümörler ise ani ölüme kadar gidebilen ritim problemleri yaratabilir. Kalp tümörleri yaydıkları kimyasal maddeler sonucunda kollajen vasküler hastalık, infektif endokardit, malign hastalık benzeri sistemik şikayetler yaratabilirler. Kalbin en sık gözlenen tümörü mixoma olarak isimlendirilen ve kalbin iç yüzeyi olan endokard dokusundan kaynaklanan sellim tümörleridir.

Kalp Tümörü (Mixoma) Ameliyatı

Kalp Tümörü (Mixoma) Ameliyatı

MİXOMA

 

Kalbin iç yüzeyinden kaynaklanarak kalp boşluğuna bir sap kısımı ile uzanan mixomalar yumuşak yüzeyli, üzerinde pıntı içerebilen yapılardır.  Boyutları 1 ve 15 cm arasında değişebilir. Toplumda rastgele gözlenen mixomaların % 10 ' dan az bir kısımının genetik geçiş gösterdiği (ailesel) bilinmektedir. En sık (% 75) sol kulakçıktan (sol atrium) kaynaklanırlar. Yapacakları şikayetler çok değişkendir. Ancak emboli, kalp yetmezliği ve sistemik hastalıkta bulunabilecek ateş, kırgınlık, döküntü gibi bulgular yaratabilir. Pek çok mixomalı hastada ise şikayet veya bulgu yoktur. Ancak şikayet yaratmayan hastalarda dahi mixomanın çıkartılması gerekmektedir.

 

Mizomanın cerrahi olarak çıkartılması ana tedavi biçimidir. Genel anestezi de içeren açık kalp ameliyatı teknikleri kullanılarak kalp açılır, mixoma bulunan bölgeye ulaşılır ve mixoma çıkarılır. Mixomanın bulunduğu bölge göz önünde bulundurularak hastalarda daha estetik ve mini kesiler kullanmak mümkün olabilir. Bir kez çıkartıldıktan sonra mixomanın nüks etme olasılığı yaklaşık % 1-2 dir. Ailesel olarak bulunan mixomalarda nüks şansı % 10-20 olarak bilinmektedir.