Atrial fibrilasyon (AF, AFib) kalbin her iki kulakçığında dakikada 70 ila 90 kez oluşarak kasılmayı sağlayan elektriksel aktivitenin bozularak devamlı bir döngü halini alması ve bunun sonucunda atriumların hiç kasılamaması durumudur. Böyle hastalarda kalpte normal sinüs ritminin bozulup Atriyal Fibrilasyon başladığından bahsedilir.
Atrial fibrilasyon kalbin en sık gözlenen ritim bozukluğudur ve üç önemli sorun yaratarak insan hayatını olumsuz etkiler. Bunlar çarpıntı hissi, kalp yetersizliği ve kalp içinde oluşan pıhtıların oluşturacağı hayati tehlikeler (felç ve uzuv-organ embolisi) olarak sıralanabilir.
Klasik atrial fibrilasyon tedavisi ritim düzenleyici (antiaritmik) ve kan sulandırıcı ilaçlar ile yapılır. Ancak alınan faydanın sınırlı olması diğer arayışları zaman içersinde zorunlu kılmıştır. Günümüzde atrial fibrilasyon, devamlı elektriksel döngünün izlediği yollar üzerinde engeller oluşturarak elektriksel aktiviteyi izlemesi gereken normal güzergahta tutmayı hedefleyen ve kateter ablasyon / Maze Prosedürü olarak isimlendirilen modern tedavi dönemine girmiştir.
Kateter ablasyon işlemi uygulayarak sinüs ritmini yakalama başarısı tek girişim sonrası % 25, birkaç girişim sonrası ise % 50 dir. Maze prosedürü, ablasyonun ameliyathanede uygulanan şeklidir ve atriumlar üzerinde daha kapsamlı, kalıcı kesilerin yapılabilmesini mümkün kılar. Sıklıkla başka nedenle kalp ameliyatına giren hastalarda yapılmaktadır. Maze Prosedürü tek işlem olarak da uygulanabilir. Maze Prosedürü sonrası normal ritim temin edebilme olasılığı % 75 ve % 95 arasında değişir.
Maze prosedürü önemli avantajlar kazandırmaktadır. Herşeyden önce ameliyat sonrası atrial fibrilasyon devam eden hastalarda, atrial fibrilasyon kaynaklı felç gelişme riski büyük oranda ortadan kalkmaktadır. Bu bulgu pıhtının kalp içinde geliştiği bölge olan sol atrium apendiks bölümünün ameliyat sırasında tamamen kapatılması ile ilgilidir. Böylece atrial fibrilasyon çok daha tehlikesiz hale gelmektedir. Ayrıca Maze işlemi başarısız dahi olsa ilaç ve/veya elektriksel kardiyoversiyon (elektriksel şok) kullanarak sinüs ritmi sağlanabilmektedir. Gene kateter ablasyon kullanarak ameliyatsız vakalarda olduğundan çok daha kısa işlem süresi ve etkinlikle sinüs ritmi temin edilebilmektedir.
Bu site, Kalp Damar Cerrahisi klinik uygulamaları ile ilgili genel bilgileri ve kendi tecrübelerimi yansıtmayı hedeflemektedir. Hastalarımızın kendileri için en doğru olanı ancak doktorları ile yüz yüze görüşerek elde edebilecekleri aşikardır. Dolayısıyla sağlığınızdan site içeriği sorumlu tutulamaz. Sitenin görsel gücünü artırmak amacıyla anasayfadaki sınırlı sayıda fotoğraf profesyonel galerilerden alınmıştır. Videolar ise tamamen kendi uyguladığım ameliyatlardan seçilmiş ve kısaltılarak sunuma uygun hale getirilmiştir.
Copyright @2023 Prof. Dr. Tarık Kızıltan. Devmensoft tarafından hazırlanmıştır.