Çeşitli hastalıklar nedeni ile bozulan kalp kapakları kalp yetersizliği yaratabilir. İlaç tedavisine rağmen kalp yetersizliği düzelmez veya ilerler ise ameliyat yapılarak ilgili kapak tamir edilir veya değiştirilir. Bazen kapak yapısında ve/veya fonksiyonunda ileri derecede bozukluk olmasına rağmen hastada hiçbir şikayet yoktur. Bu durumda şikayet dışındaki diğer bulgulara bakılır. Örneğin hastada şikayet olmamasına rağmen kalp kasılma gücü (ejeksiyon fraksiyonu) bozulmaya başlamış ise ameliyat kararı verilir. Çünkü ejeksiyon fraksiyonunun bozulması hastalarda yaşam süresi, ameiiyat riski, yaşam kalitesi gibi kalp ve genel sağlığı ilgilendiren bütün değerleri bozmaktadır.
Ameliyat kararı verilen hastalarda doktorlar bozulan kapağın öncelikle tamir etmeye çalışır. Tamir sonrasında kan sulandırıcı ilaç gereksinimi yoktur, kalbin anatomik yapısı büyük ölçüde korunmuş olur. Bu nedenlerle kalp kapağı tamiri (mitral kapak tamiri, triküspit kapak tamiri gibi) sonrasında yaşam kalitesi ve beklentisi daha yüksektir. Gene pıhtılaşma - kanama kaynaklı sorunların ve kalp yetersizliği gelişme olasılığı daha düşüktür.
Kalp kapakları tamir edilemeyecek derecede bozulmuş ise Protez Kapak kullanılarak değiştirilir (AVR, MVR gibi). Protez kapaklar metal ve biyolojik kapaklar (tissue valves) olmak üzere 2 ana gruba ayrılırlar. Metal kapaklar karbon ve titanyum gibi materyallerden üretilir. Biyolojik kapaklar ise hayvan kalbinden steril ortamda çıkartılan kapak yapılarıdır. Hayvan kalp zarından üretilen (bovine pericardial valve) tipleri de mevcuttur. Her iki kapak tipi de yapılarına eklenmiş özel bir dikiş halkası ile kullanıma sunulurlar.
Metal ve biyolojik kapakların her birinin özellikleri farklıdır. Genel olarak metal kapakların yapısı sağlam, ömrü uzundur fakat kan sulandırıcı ilaç (Coumadine, Warfmadin) kullanımı gerektirir. Biyolojik kapaklar ise kireçlenme nedeni ile bozulmaya tabidir. Fakat kan sulandırıcı kullanımı gerektirmezler. Biyolojik kapaklar 70-75 yaş üstü hastalarda çok daha uzun süre dayanmaktadır. Kapak seçimi önemlidir. Doktorlar hastaları ile birlikte yaş, hastanın yaşam tarzı ve diğer faktörleri değerlendirirek kapak seçimini yaparlar.
Kapak ameliyatları öncesinde diş sağlığı kontrol edilerek bütün mikrop kaynaklarının giderilmesi (çürük tedavisi) gereklidir. Aksi takdirde dişlerde bulunan mikroplar ameliyatta kullanılan kapak yapılarında infeksiyon (protez kapak endokarditi, PKE) oluşturabilir. Böyle bir kapak infeksiyonu tedavisi riskli ve uzundur.
Bu site, Kalp Damar Cerrahisi klinik uygulamaları ile ilgili genel bilgileri ve kendi tecrübelerimi yansıtmayı hedeflemektedir. Hastalarımızın kendileri için en doğru olanı ancak doktorları ile yüz yüze görüşerek elde edebilecekleri aşikardır. Dolayısıyla sağlığınızdan site içeriği sorumlu tutulamaz. Sitenin görsel gücünü artırmak amacıyla anasayfadaki sınırlı sayıda fotoğraf profesyonel galerilerden alınmıştır. Videolar ise tamamen kendi uyguladığım ameliyatlardan seçilmiş ve kısaltılarak sunuma uygun hale getirilmiştir.
Copyright @2023 Prof. Dr. Tarık Kızıltan. Devmensoft tarafından hazırlanmıştır.