Chiva Ameliyatı
Adana Chiva Varis Ameliyatı: Varis tedavisinde uygulanabilecek kişisel önlemler ve varis çorabı gibi geleneksel tedavi biçimleri yetersiz kaldığında ameliyat devreye girmelidir. Varis ameliyatları değişim gösteren, önemli ölçüde yeni teknolojik ürünlerin ameliyat teknikleri içine girdiği ve özendirildiği bir döneme girmiştir.
Günümüzde hemen hemen bütün ameliyat teknikleri ayaktan tedavi şeklinde uygulanmaktadır. Hasta işlem sonrasında yürütülmekte ve evine gönderilmektedir. Ameliyatlar kasık bölgesinden itibaren içinde kaçak bulunan büyük safen venin (GSV, bypass damarı) çıkarılması, veya laser, radyofrekans, buhar enerjileri veya yapıştırıcı ile kapatılarak kaçağın önlenmesi prensipine dayanır.
Bu ameliyatların genel prensibine uygun olarak GSV içindeki kaçağın giderilmesini hedefleyen ancak bunu GSV veya fonksiyonunu yok etmeden CHIVA ameliyatı ile gerçekleştirmek de mümkündür. CHIVA ameiiyatı, kasık bölgesinde büyük safen venin ana ayak toplardamarından cerrahi olarak kesip ayrılmasına dayanır. CHIVA ameliyatı sonrasında büyük safen ven içindeki kaçak giderilmiş olarak görevine devam etmekte ve gerektiğinde bypass ameliyatı sırasında kullanılabilme potansiyelini korumaktadır.
Stripping Ameliyatı:
Varis ameliyatlarının en eskisi olarak tarihsel önemi büyük olan bu yöntemde ayak baldır kısmında çeşitli seviyelerden itibaren Büyük Safen Ven (GSV) kasık bölgesine kadar çekilerek çıkartılır.
Radyofrekans Ablasyon:
Bu yöntemde diz seviyesi veya altından girilerek, ince bir kateter kasık bölgesine kadar ilerletilir ve radyofrekans enerjisi kullanılarak Büyük Safen Ven (GSV) boylu boyunca yakılarak kapatılır. Kapatma işlemi sırasında ortaya çıkan ısıdan ayak dokularının olumsuz etkilenmemesi için işlem bölgelerine tümesans anestezi denilen bir yöntem uygulanır. İçinden artık kan geçemeyecek olan bu damarda geri kaçak (venöz reflü) olamayacak ve ayaktaki kan göllenmesi engellenecektir.
Lazer Ablasyon:
Diz bölgesi seviyesinden Lazer enerjisini taşıyacak olan kateter kasık bölgesine kadar ilerletilir. Lazer enerjisi kullanılarak venöz reflü bulunan Büyük Safen Ven boylu boyunda kapatılır. Özellikle sinir dokularına zarar verilmemesi amacıyla tümesans anestezi kullanılan bu işlem sonrasında Büyük Safen Ven akımı iptal edildiği için içindeki ayakta ödem yaratan kan göllenmesi sınırlandırılmış olur.
Zamk, Yapıştırıcı (tutkal) ile Varis Tedavisi:
Bu yöntemde reflü saptanan Büyük Safen Ven içine diz bölgesinden yerleştirilen bir kateter kasık bölgesine kadar ilerletilir. Sonrasında kateter içinden özel tabancası yardımıyla kademeli olarak Japon yapıştırıcının tıbbi ürünü verilir ve toplar damar kapatılır. Bu yöntemin ısı enerjisi ile ilgisi olmadığı için ağrı verme potansiyeli zayıftır ve tümesan anestezi gerektirmemektedir.
Sözkonusu ameliyatların her birinde ana işleme ek olarak cilt yüzeyinde kendini gösteren varis pakelerinin ayrıca çıkarılması (flebektomi) gereklidir.
Adana Varis Tedavisi Varis Cerrahisi | Prof. Dr. Tarık Kızıltan