Kalbe ait nadir bir hastalık olan kalp tümörleri iyi (selim) veya kötü (malign) huylu olabilir. Magnetik rezonans (MR) veya bilgisayarlı tomografi (BT) yöntemleri ile teşhis rahatlıkla konulabilir. Tümörler kalpte tutundukları bölgede bası yapmaları, kalp içinde hacim kaplamaları nedeniyle şikayet yaratabilirler. Hiç bir şikayet vermeden de saptanabilmekte, ani ölüm sebebi olabilmektedirler. Tümörden kopan parçalar emboli sebebi olabilir. Bazı tümörler yaydıkları kimyasal maddeler nedeniyle kollajen vasküler hastalık ve benzeri sistemik şikayetler yaratabilirler.
Kalbin en sık rastlanan tümörü olan miksoma kalbin endokard (kalbin iç yüzeyi) dokusunun selim tümörüdür. Miksoma genellikle yumuşak bir yüzeye sahiptir, üzerinde pıhtı içerebilir, boyutu 1 ve 15 cm arasında değişir. % 10 oranında ailede genetik geçiş gösterdiği bilinmektedir. En sık (% 75) sol kulakçıktan (sol atriyum) kaynaklanır. Miksoma emboli, kalp yetersizliği, ateş, kırgınlık, döküntü gibi bulgular yaratabiiir. Pek çok hastada ise şikayet yoktur. Şikayet yaratmayan hastalarda dahi miksomanın çıkartılması gerekmektedir.
Bu site, Kalp Damar Cerrahisi klinik uygulamaları ile ilgili genel bilgileri ve kendi tecrübelerimi yansıtmayı hedeflemektedir. Hastalarımızın kendileri için en doğru olanı ancak doktorları ile yüz yüze görüşerek elde edebilecekleri aşikardır. Dolayısıyla sağlığınızdan site içeriği sorumlu tutulamaz. Sitenin görsel gücünü artırmak amacıyla anasayfadaki sınırlı sayıda fotoğraf profesyonel galerilerden alınmıştır. Videolar ise tamamen kendi uyguladığım ameliyatlardan seçilmiş ve kısaltılarak sunuma uygun hale getirilmiştir.
Copyright @2023 Prof. Dr. Tarık Kızıltan. Devmensoft tarafından hazırlanmıştır.