Başarısız Alkol Ablasyon Sonrasında Septal Miyektomi
Hipertrofik Kardiyomiyopati kalp kasının aşırı kalınlaştığı, genetik geçiş gösteren bir hastalıktır. Bu hastalıkta kalp bütünüyle kalınlaşmaktadır. Ek olarak kalbin septum bölgesindeki kalınlaşma nedeniyle 100 hastadan 70 tanesinde kalp çıkışında darlık ve klinik kalp yetersizliği oluşmaktadır. Sözkonusu darlığı gidermek amacıyla Alkol Septal Ablasyon veya Septal Miyektomi ameliyatı uygulanabilmektedir.
An English summary is provided at the end of the text and the video has English subtitles. https://youtu.be/AX5W_sYFat8
Alkol Septal Ablasyon işlemi anatomik olarak % 70 hastada uygulanabilen ve hayati riski çok daha yüksek bir girişimdir. Yaklaşık % 25 hastada yeniden darlık oluşabilmekte ve bu hastalarda Septal Miyektomi Ameliyatı gerekebilmektedir. Ancak geçirilmiş Alkol Septal Ablasyon Septal Miyektomi ameliyatının sonuçlarını olumsuz etkilemektedir.
YouTube (https://youtu.be/AX5W_sYFat8) kanalında Mayo Klinik (Mayo Clinic) gibi çok önemli bir Hipertrofik Kardiyomiyopati Merkezinde yapılan bir klinik bir çalışma Prof. Dr. Tarık Kızıltan tarafından detaylıca anlatılmıştır. Bu önemli çalışmada geçmişte Alkol Septal Ablasyon uygulanmış hastalarda Septal Miyektomi Ameliyatı uygulandığında, erken dönemde ölüm, ICD implantasyoru, ileri seviye kalp yetersizliği ve ritim bozukluklarında artış saptanmıştır. Bütün bu sonuçlar Hipertrofik Kardiyomiyopati Hastalığında kalp çıkımında darlık bulunduğunda Septal Miyektomi Ameliyatının öncelikle tercih edilmesi gereken tedavi biçimi olduğunu kanıtlamaktadır.
A failed Alcohol Septal Ablation adversely effects outcomes of Septal Myectomy operation. Patients have increased rates of early post-operative death, advanced heart failure, ICD implant and arrhythmia. The results of this study confirm that septal myectomy is preferred over alcohol septal ablation in patients with hypertrophic cardiomyopathy when excessive muscle is blocking the heart's exit.