Adana kalp damar cerrahisi doktoru Prof. Dr. H. Tarık Kızıltan

Çalışma Saatleri Pzt - Cu : 09:00 - 18:30

Randevu ve Sorularınız+90 532 576 2894

Hipertrofik Kardiyomiyopati

Hipertrofik Kardiyomiyopati

Hipertrofik Kardiyomiyopati, kalp kas yapısının mikroskopik düzeyde bozulduğu ve kalp kaslarının ileri derecede kalınlaştığı bir hastalıktır. Genetik geçiş gösterir, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bayılma, kalp yetersizliği, ani ölüm sebebi olabilir.

Hipertrofik Kardiyomiyopati

Hipertrofik Kardiyomiyopati

Hipertrofik Kardiyomiyopati hastalığından etkilenenlerin % 75 kadarında sol kalp çıkışında darlık (LVOTO) bulunur. Çıkım yolu darlığı dinlenme döneminde bulunmakta veya egzersiz sırasında ortaya çıkabilmektedir (dynamic LVOTO). Önemli bir kısım hasta ilaç tedavisi ile hayatlarına sorunsuz devam edebilir. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda öncelikle Septal Miyektomi (septal myectomy) Ameliyatı tavsiye edilmektedir. Hipertrofik Kardiyomiyopati hastalarında 60 senedir uygulanmakta olan Septal Miyektomi Ameliyatı günümüzde % 1' den daha düşük risk ile uygulanabilmekte ve bilinen en uzun dönemli kalıcı iyileşme Septal Miyektomi Ameliyatı sonrasında sağlanabilmektedir.

Tekirdağ' dan gelen Sayın ÖD' e Adana Hastanesi' nde Septal Myektomi Ameliyatı uyguladım. Ameliyatta darlık oluşturan kas tabakasını keserek kalp içi ve dışındaki basınç farkı uzun dönemli rahatlama sağlayacak minimum düzeye (ameliyat sırasında TEE ile 178.8 mmHg' dan 21.1 mmHg' ya, direk iğne ile ölçüm 54 mmHg' dan 10 mmHg' ya) indirdim. İnstagram paylaşımımdaki videoda hastamıza ait MR, TEE görüntüleri, TEE basınç ölçümleri ve işlem ertesi sabahı yoğun bakımda çekilen fotoğraf gösterilmektedir. Sayın ÖD ameliyat sonrası 5. gün iyi durumunda evine gitti.

Elimizdeki bilgilere göre Septal Myektomi Ameliyatını takiben kalpteki kas kalınlığı erken dönemde azalmaya başlamakta ve bu azalma aylarca devam etmektedir.

 

Hastamıza sağlıklı bir yaşam diliyorum.

 

www.tarikkiziltan.com

Instagram: @prof.drtarikkiziltan