Aort kapak sol karıncık (ventrikül) ile aort damarı arasında yerleşiktir ve yapısında 3 adet yaprakçık bulunur. Aort kapak sol ventrikül kasıldığında açılır, kan aort damarına ve sistemik dolaşıma (beyin, karaciğer dahil diğer organlara) gönderilir. Kalbin gevşeme döneminde aort kapak kapanır ve bir önceki atımda pompalanan kanın geri kaçışını önler. Çeşitli hastalıklar aort kapağın yapısını, sonuçta işlevini bozabilir. Aort kapak hastalıkları sonucunda aort kapak darlığı (aort stenozu) veya aort kapak yetersizliği (aort regurjitasyonu) ortaya çıkar. Aort darlığı kapağın kalbin pompaladığı kana yeterince geçit vermemesi, aort yetersizliği ise kapağın tam kapanamayarak geriye yani kalbe kan kaçırması anlamına gelmektedir. Aynı hastada hem aort darlığı hem aort yetersizliği de bulunabilir. Aort kapak hastalıkları kalp yetersizliği, kalp krizi, inme (felç), ani ölüm yaratabilir. İlaç tedavisine rağmen kalp yetersizliği giderilemez ise ameliyat önerilir. Ameliyatta Aort kapak Tamiri veya Aort Kapak Replasmanı (AVR, aort kapağın değiştirilmesi) uygulanır. Bu iki ameliyat arasında seçim yaparken hasta yaşı, diğer kapaklarda bulunan hastalıklar, eş zamanlı koroner bypass gereksinimi gibi faktörler göz önünde bulundurulur. Kapak tamiri ve replasmanı genel anestezi, kalp akciğer makinası eşliğinde kardiyopulmoner bypass, sistemik soğutma gibi yöntemler kullanılarak uygulanır. Kapak replasmanı uygulanırken bozulmuş kapak çıkarılır, yerine özel dikişler kullanarak metal kapak veya biyolojik kalp kapağı diker. Her iki kapak tipi de avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Metal kapakların ömürleri uzundur ve kan sulandırıcı gerektirirler. Biyolojik kapakların yapısı zamanla bozulabilir dolayısı ile ömürleri sınırlıdır. Biyolojik kapaklar kan sulandırıcı kullanımı gerektirmezler. Metal veya biyolojik kapak kararı hasta ve cerrah birlikte alır. Bütün kalp kapak ameliyatları öncesinde hastaların diş sağlığı kontrol edilmeli ve diş çürükleri tedavi edilmelidir. Aksi takdirde dişte bulunan mikroplar kapak müdahalesi sonrasında suni protez yapılarda infeksiyon oluşturabilir.
Aort kapak replasmanı çoğunlukla göğüs ön kemiği açılarak (sternotomi) yapılır. Ancak çeşitli mini-kesi ameliyattarı ile de yapılması mümkündür. Transkateter aort kapak implantasyonu (Trancatheter aortic valve implantation, TAVİ) anjiyo odası veya hibrit ameliyathane ortamında kasıktan girilerek aort kapak replasmanı yapılması işlemidir. Ancak sadece aort kapak stenozu (darlığı) durumda yapılmaktadır.
Bu site, Kalp Damar Cerrahisi klinik uygulamaları ile ilgili genel bilgileri ve kendi tecrübelerimi yansıtmayı hedeflemektedir. Hastalarımızın kendileri için en doğru olanı ancak doktorları ile yüz yüze görüşerek elde edebilecekleri aşikardır. Dolayısıyla sağlığınızdan site içeriği sorumlu tutulamaz. Sitenin görsel gücünü artırmak amacıyla anasayfadaki sınırlı sayıda fotoğraf profesyonel galerilerden alınmıştır. Videolar ise tamamen kendi uyguladığım ameliyatlardan seçilmiş ve kısaltılarak sunuma uygun hale getirilmiştir.
Copyright @2023 Prof. Dr. Tarık Kızıltan. Devmensoft tarafından hazırlanmıştır.