Mitral Kapak anatomisi ve fonksiyonu hakkında kısa bilgi Mitral Kapak Hastalıkları bölümünde verilmiştir. Mitral kapak hastalıkları mitral kapak darlığı (stenozu, MS) ve mitral kapak yetersizliği (regürjitasyonu, MR) olmak üzere iki ana gruptur. Mitral kapak darlığı durumunda kapak içinden yeterince kan geçemez. Mitral kapak yetersizliğinde ise kapak kapanması tam değildir. Kalp kasılması sırasında sol kulakçık ve akciğerlere bir miktar kan kaçar. Her iki klinik durum da ilerlediğinde erken yorulma, nefes darlığı, akciğer ödemi ve kalp yetersizliği ile sonuçlanır. İlerlemiş mitral kapak hastalığı sağ kalp ve triküspid kapak yetersizliğine sebep olabilir. İlaç tedavisine rağmen kalp yetersizliğinin ilerlemesi mitral kapak tamiri veya mitral kapak replasmanı (kapağın değiştirilmesi) ameliyatlarını gerektirir. Bazen ileri düzeyde mitral kapak darlığı veya yetersizliği bulunmasına rağmen hastalar önemli bir şikayet hissetmeyebilirler. Bu tür hastalarda ameliyat yapılması kalbin daha fazla bozulmasını engeller, yaşam beklentisini artırır.
Mitral kapak ameliyatlarında Mitral Kapak Tamiri ya da Mitral Kapak Replasmanı (MVR, kapak değişimi) yapılır. Mitral Kapak Tamiri sırasında kapağın kendi doğal dokusu kullanılır. Dolayısı ile kapak ve kalp anatomisi olabildiğince korunmuş olur. Mitral kapak tamiri sonrasında kan sulandırıcı tedavi gerekmez. Mitral Kapak Replasmanı metal kapaklar ya da biyolojik (doku kapağı) kapaklar kullanılarak yapılır.
Bu iki ameliyat arasında seçim yaparken hasta yaşı, diğer kapaklarda bulunan hastalıklar, eş zamanlı koroner bypass gereksinimi gibi faktörler göz önünde bulundurulur. Ameliyatlarda genel anestezi, göğüs kemiğinin açılması (sternotomi) ya da mini kesi, kalp akciğer makinası eşliğinde kardiyopulmoner bypass gibi yöntemler kullanılır. Metal kapakların ömrü uzundur ve kan sulandırıcı ilaç tedavisi gerektirirler. Öte yandan biyolojik kapaklar zamanla bozulur (kireçlenir) dolayısı ile ömürleri sınırlıdır, kan sulandırıcı gerektirmezler.
Kapak seçimini hasta ve cerrah birlikte yapar. Hasta yaşam tarzı ve seçimine önem verilir. Kalp kapağı ameliyatları öncesinde diş sağlığı kontrolü ve diş çürüklerinin tedavisi gereklidir. Aksi takdirde dişte bulunan mikroplar ameliyat sonrasında protez kapakta infeksiyon oluşturabilir. Protez kapak endokarditi olarak bilinen bu çok ciddi durumun tedavisi uzun, zor ve risklidir.
Mitral Kapak yetersizliği, ameliyat için riskli hasta grubunda MitraClip uygulaması ile tedavi edilebilmektedir. Anjiyo ile yapılan bu işlemde mitral kapak ön ve arka yaprakları clip ile birbirine tutturulur ve mitral yetersizliği giderilir.
Bu site, Kalp Damar Cerrahisi klinik uygulamaları ile ilgili genel bilgileri ve kendi tecrübelerimi yansıtmayı hedeflemektedir. Hastalarımızın kendileri için en doğru olanı ancak doktorları ile yüz yüze görüşerek elde edebilecekleri aşikardır. Dolayısıyla sağlığınızdan site içeriği sorumlu tutulamaz. Sitenin görsel gücünü artırmak amacıyla anasayfadaki sınırlı sayıda fotoğraf profesyonel galerilerden alınmıştır. Videolar ise tamamen kendi uyguladığım ameliyatlardan seçilmiş ve kısaltılarak sunuma uygun hale getirilmiştir.
Copyright @2023 Prof. Dr. Tarık Kızıltan. Devmensoft tarafından hazırlanmıştır.