Koroner Arter Hastalığı kalp kasını besleyen koroner damarların iç kısımlarında meydana gelen daralma, tıkanma sonucunda oluşan bütün şikayetleri ve ilgili kalp fonksiyon bozukluklarını kapsar. Hastalığın yelpazesi hafif bir koroner damar darlığı ile ortaya çıkabilen göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerden, hiçbir belirti vermeden büyük bir kalp krizi sonucunda hayatın kaybedilebilmesine kadar değişkenlik gösterebilir. Koroner damarların tam tıkanması sonucunda ortaya çıkan kalp krizi kalbin kas gücünde azalma (Ejeksiyon Fraksiyonu (EF) düşmesi) kalpte ritim bozukluğu ve kapak yetersizliği (Mitral Yetersizliği, MY) gibi ek sorunlar da yaratabilir.
Koroner Arter Hastalığını saptamanın ideal yöntemi klasik Koroner Anjiyo yöntemidir. Bu işlemde kasık veya koldan girilerek kalbin koroner damarlarına kontrast madde verilirken damarların görüntüsü kaydedilir, varolan darlık, tam tıkanma gibi durumlar saptanır.
Koroner Arter Hastalığı Koroner Anjiyoplasti (Stentleme) veya Koroner Arter Bypass Ameliyatları ile tedavi edilebilmektedir. Darlıkların büyük kısmı stentleme yöntemi ile tedavi edilebilmektedir, fakat damarların çatallanma bölgelerinde ve fazla sayıda koroner damarda darlık saptandığında Koroner Bypass Ameliyatı tercih edilmelidir.
Bu site, Kalp Damar Cerrahisi klinik uygulamaları ile ilgili genel bilgileri ve kendi tecrübelerimi yansıtmayı hedeflemektedir. Hastalarımızın kendileri için en doğru olanı ancak doktorları ile yüz yüze görüşerek elde edebilecekleri aşikardır. Dolayısıyla sağlığınızdan site içeriği sorumlu tutulamaz. Sitenin görsel gücünü artırmak amacıyla anasayfadaki sınırlı sayıda fotoğraf profesyonel galerilerden alınmıştır. Videolar ise tamamen kendi uyguladığım ameliyatlardan seçilmiş ve kısaltılarak sunuma uygun hale getirilmiştir.
Copyright @2023 Prof. Dr. Tarık Kızıltan. Devmensoft tarafından hazırlanmıştır.