Kalp kendisini saran, iç yüzeyi kaygan, içinde bulunan 15-40 ml kadar serum tarzında sıvı sayesinde kasılma-gevşeme fonksiyonunu rahatça yapabildiği bir kese içinde bulunur. Bu kese 1-2 mm kalınlığında bağ dokusundan oluşur ve perikard olarak isimlendirilir. Perikardın kalınlaşarak kalbi adeta sıkıştırması özellikle de kalbin gevşeme fonksiyonunu engellemesi kalp yetersizliğine yol açar, bu durum konstrüktif perikardit olarak isimlendirilir. Konstrüktif perikardit hastalığında perikard kesesinin iç hacminin azalması nedeniyle kalbin gevşeyerek kendisine gelen kanı içine alması mümkün olmaz.
Sinsi, teşhis ve tedavinin genellikle geciktiği bu hastalık ilerleyince karaciğer, akciğer, böbrek, mide ve bağırsak gibi önemli organların fonksiyonlarında bozulma yapar. Bu hastalar genellikle siroz, nefrotik sendrom, protein kaybettiren enteropati, kalp yetersizliği ile ilgili branşlara yönlendirilir ve zaman kaybederler. Bu hastalığın teşhisi zordur ve toplumda pek çok hasta teşhis dahi konulmaksızın çeşitli organların yetersizliği ile takip edilmektedir. Teşhis zorluğu hastalığa ait şikayetlerin pek çok hastalıkta bulunması ve ayırıcı tanıda kullanılacak testlerin hiçbirinin % 100 bu hastalığa özgün olmaması ile de ilgidir. Ayırıcı tanı nadir de olsa kalp biyopsisi gibi invasiv ve kapsamlı bir test gerektirebilir. Perikard kalınlaşmasının sebebi çoğu zaman bilinemez. Ancak sınırlı sayıdaki vakalarda geçirilmiş olan tüberküloz, kalp ameliyatı veya ışın tedavisi bu hastalığın sebebidir.
Konstrüktif Perikardit perikardiyektomi ameliyatı yapılarak tedavi edilir. Ameliyatta genel anestezi kullanılır, göğüs kısmında yapılan bir kesi sonrasında kalınlaşmış ve önemli ölçüde kalbe yapışık olan perikard dokusu çıkartılır. Perikardiyektomi ameliyatının riski önemli ölçüde hastaların ameliyat öncesindeki klinik durumları ile ilişkilidir.
Perikardiyektomi ameliyatı hastalarda önemli bir klinik iyileşme sağlamaktadır. Uzun dönemde hastaların % 85 kadarında efor kapasitesi normal bulunur.
Bu site, Kalp Damar Cerrahisi klinik uygulamaları ile ilgili genel bilgileri ve kendi tecrübelerimi yansıtmayı hedeflemektedir. Hastalarımızın kendileri için en doğru olanı ancak doktorları ile yüz yüze görüşerek elde edebilecekleri aşikardır. Dolayısıyla sağlığınızdan site içeriği sorumlu tutulamaz. Sitenin görsel gücünü artırmak amacıyla anasayfadaki sınırlı sayıda fotoğraf profesyonel galerilerden alınmıştır. Videolar ise tamamen kendi uyguladığım ameliyatlardan seçilmiş ve kısaltılarak sunuma uygun hale getirilmiştir.
Copyright @2023 Prof. Dr. Tarık Kızıltan. Devmensoft tarafından hazırlanmıştır.