• Çalışma Saatleri Pzt - Cu : 09:00 - 18:30
  • Randevu ve Sorularınız İçin 0532 576 28 94

Çıkan Aort Anevrizması

Image

Çıkan Aort Anevrizması

Aort damarı dolaşım sistemindeki en büyük atardamardır. Sol kalbin hemen çıkışında başlar, karın bölgesinde iliak damarlara ayrılarak sonlanır. Aort damarının kalp çıkışındaki ilk 3-5 cm lik kısmı aort kökü olarak adlandırılır. Aort kökü tek bir ünite olarak çalışan aort kapak, kapakların oturduğu bağ dokusu (anulus), Valsalva Sinüsleri, koroner damarların başlangıç bölümleri (koroner ostium) ve sinotubuler bileşkeden oluşur. Sinotubuler bileşkeden boyun damarlarına kadar uzanan kısım Çıkan Aort olarak isimlendirilir.

Aortun en sık ve en tehlikeli hastalığı Aort Anevrizmasıdır. Genel olarak bütün atardamarların çapı % 50 ve ötesinde arttığında anevrizma (genişleme, balonlaşma) ismini alır. Çıkan Aortun normal çapı 3 cm dir. Çıkan Aort çapı 4,5 cm ve ötesinde ölçüldüğünde Çıkan Aort Anevrizması olarak isimlendirilir. Anevrizmaya dönüşen bir atardamarın duvar mukavemeti azalmış ve fizik kuralları gereği duvar gerilimi artmıştır. Bu nedenlerle bütün anevrizmalar insan hayatına patlama (rupture) ve çatlama (diseksiyon) gibi ölümcül bir tehlikeler yaratırlar.

Ölümcül tehlikelerden korumak amacı ile Çıkan Aort çapı 5,5 cm ve üzerinde saptandığında ameliyat uygulanır. Ancak 1 senede 1 cm den daha hızlı büyüyen ve yapısal olarak yusyuvarlak (saccular) anevrizmaların beklemeden ameliyatı önerilir. Biküspit Aort Kapak nedeniyle Aort Kapak Değişimi (AVR) ameliyatı uygulanacak olan hastalarda Çıkan Aort 4.5 cm ve üzerinde ise ameliyat uygun bulunmaktadır. Benzer şekilde aort damar yapısında zayıflık bulunan kronik aort diseksiyonu, Marfan Sendromu ve diğer bağ dokusu hastalıklarında daha erken dönemde ameliyat önerilmektedir.

Çıkan Aort Anevrizması tamiri açık kalp ameliyat teknikleri kullanılarak yapılır. Başka bir girişimsel teknik ile yapılması mümkün değildir. Günümüz modern anevrizma tamiri sırasında anevrizma dokusu tamamen çıkartılır ve suni bir damar grafti bu bölgeye dikilerek yeni aort oluşturulur. Önemli organ foksiyon bozukluğu bulunmayan, genel anestezi alabilecek bireylerde böyle bir ameliyatın riski % 1-2 arasındadır.    

Bu site, Kalp Damar Cerrahisi klinik uygulamaları ile ilgili genel bilgileri ve kendi tecrübelerimi yansıtmayı hedeflemektedir. Hastalarımızın kendileri için en doğru olanı ancak doktorları ile yüz yüze görüşerek elde edebilecekleri aşikardır. Dolayısıyla sağlığınızdan site içeriği sorumlu tutulamaz. Sitenin görsel gücünü artırmak amacıyla anasayfadaki sınırlı sayıda fotoğraf profesyonel galerilerden alınmıştır. Videolar ise tamamen kendi uyguladığım ameliyatlardan seçilmiş ve kısaltılarak sunuma uygun hale getirilmiştir.

Copyright @2023 Prof. Dr. Tarık Kızıltan. Devmensoft tarafından hazırlanmıştır.