Kalp kapakları kalbimizin kan pompalama işlevini eksizsiz yerine getirebilmesi için vazgeçilmez yapılardır. Esas itibari ile kanın tek yönde pompalanmasını kalp kapaklarımıza borçluyuz. Normal bir bireyde sol kalpte Aort ve Mitral, sağ kalpte Triküspit ve Pulmoner olmak üzere toplam 4 adet kapak bulunur.
Kalbimizin çalışması kasılma ve gevşeme evrelerini içerir. Kanın tek yönde pompalanabilmesi için kalp gevşediğinde sağda Triküspit, solda ise Mitral Kapak açılarak kalbin içine kan dolmasına olanak verir. Kalp kasıldığında bu kapaklar kapanır, sağda Pulmoner, solda Aort kapaklar açılır ve kan sağ kalpten akciğere sol kalpten ise sistemik dolaşıma (beyin, karaciğer, böbrek) pompalanır.
İnfeksiyon, romatizmal kalp hastalığı, kireçlenme, yapısal dejenerasyon ve doğumsal kalp hastalıkları nedeni ile kalp kapakları bozulabilir. Bozulma kapak daralması (stenoz) veya kapak yetersizliği (kan kaçırma) yaratabilir. Hastalık ilerlediğinde halsizlik, erken yorulma, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi şikayetler ile karakterize kalp yetersizliği gelişir. Kapak sorunlarına bağlı kalp yetersizliği başlangıçta ilaçlar ile tedavi edilir. Ancak ilerleyen kalp yetersizliği ve hasta şikayetlerinin arttığı vakalarda kapağa müdahale kaçınılmaz hale gelir.
Kapaklara yapılan müdahalelerin büyük kısmı kapak ameliyatları şeklindedir. Sınırlı sayıda vakada anjiyo laboratuvarında Aort darlığı TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantasyonu) ve Mitral kapak yetersizliği MitraClip yöntemi ile tedavi edilebilmektedir. Triküspit Kapak yetersizilği için ise TriClip yöntemi klinik uygulamaya girmektedir.
Kapak ameliyatları ise kapağı tamir veya değiştirilmesi işlemlerini kapsar. Kapak değiştirme ameliyatları mekanik veya biyolojik (doku kapağı) protez kullanılarak yapılır.
Çeşitli hastalıklar nedeniyle bozulan kalp kapakları kalp ameliyatı uygulanarak tamir edilir veya değiştirilir. Doktorlar daima kapak tamirini önemli avantajları nedeniyle kapak değişim ameliyatına tercih ederler. Çünkü tamir ameliyatlarında kalbin normal anatomisi büyük oranda korunur ve bu durum hasta için avantajlıdır. Ayrıca kapak değişimi metal kapak kullanılması durumunda kan sulandırıcısı kullanımını ve ilgili riskleri içerir. Biyolojik kapak kullanılması durumunda ise kapağın bozulması nedeniyle gelecekte yeni bir ameliyat gerekebilir.
Bu site, Kalp Damar Cerrahisi klinik uygulamaları ile ilgili genel bilgileri ve kendi tecrübelerimi yansıtmayı hedeflemektedir. Hastalarımızın kendileri için en doğru olanı ancak doktorları ile yüz yüze görüşerek elde edebilecekleri aşikardır. Dolayısıyla sağlığınızdan site içeriği sorumlu tutulamaz. Sitenin görsel gücünü artırmak amacıyla anasayfadaki sınırlı sayıda fotoğraf profesyonel galerilerden alınmıştır. Videolar ise tamamen kendi uyguladığım ameliyatlardan seçilmiş ve kısaltılarak sunuma uygun hale getirilmiştir.
Copyright @2023 Prof. Dr. Tarık Kızıltan. Devmensoft tarafından hazırlanmıştır.