Kalp perikard (kalp zarı) boşluğu olarak isimlendirilen iç yüzeyi kaygan bir kesenin içinde çalışır. Perikard boşluğundaki sıvının kolaylaştırıcı etkisi sayesinde aşırı sürtünme ve ısı oluşmaz. Ancak perikard dokusun kalınlaştıran hastalıklar (perikardit gibi) sonucunda perikard kesesinin hacmi azalır. Kalbin kendisine gelen kanı rahatça içine alması mümkün olmaz. Bu durum kanın öncelikle boyun ve karın bölgesi toplardamarlarında şişkinlik yapmasına sonrasında ise bütün vücut dokularında ödem oluşturmasına sebep olur. Sonuçta besinlerin bağırsaklardan emilimi bozulur, karaciğer (siroz), böbrek yetersizliği gelişir ve vücuttaki bütün hormonal denge bozulur. Konstriktif perikardit hastaları net tanı koymanın zorluğu nedeniyle de bir doktordan diğerine dolaşmak zorunda kalırlar. Teşhisin konulması sıklıkla ekokardiogram, MR, Bilgisayarlı tomografi, anjiyografi gibi pek çok tetkikin yapılmasını ve çok şüpheci bir klinik araştırmayı gerektirir.
Konstriktif perikardit hastalığının tedavisi kalbe bası yapan ve sıklıkla kalınlşmış perikard dokusunun çıkarılmasıdır. Bu işleme perikardiyektomi ismi verilir. Konstriktif perikardit hastalığını oluşturan etmen kalbin kas kısmını etkilemeyen bir hastalık ise perikardiyektomi sonrasında hastaların hayat beklentisi normal bir bireyinki kadar iyidir.
Bu site, Kalp Damar Cerrahisi klinik uygulamaları ile ilgili genel bilgileri ve kendi tecrübelerimi yansıtmayı hedeflemektedir. Hastalarımızın kendileri için en doğru olanı ancak doktorları ile yüz yüze görüşerek elde edebilecekleri aşikardır. Dolayısıyla sağlığınızdan site içeriği sorumlu tutulamaz. Sitenin görsel gücünü artırmak amacıyla anasayfadaki sınırlı sayıda fotoğraf profesyonel galerilerden alınmıştır. Videolar ise tamamen kendi uyguladığım ameliyatlardan seçilmiş ve kısaltılarak sunuma uygun hale getirilmiştir.
Copyright @2023 Prof. Dr. Tarık Kızıltan. Devmensoft tarafından hazırlanmıştır.