Boyunda iki taraflı yerleşik olan Karotis Damarı beyne giden kanın büyük kısmını taşır. Damar sertliği (ateroskleroz) nedeniyle Karotis damarı içinde oluşan darlıklar veya tam tıkanma beyne giden kan akımını engeller, sonuçta inme (felç) gelişir. Bütün İnme olaylarının üçte bir oranında karotis damarı kaynaklı olduğunu bilinmektedir. Karotis damar darlıklarının tedavisi inme gelişimini önemli ölçüde engellemektedir.
Karotis damar darlığı gelişiminde rol oynayan faktörler:
Karotis Damar darlıklarında beyin fonksiyonlarının kısıtlanması ile ilgili şu belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler sıklıkla Geçici İskemik Atak olarak adlandırılır.
Karotis Damar darlığı şüphelenilen hastalarda teşhis Karotis Ultrasonografi, klasik serebral anjiyo yöntemleri ile konulabilir. Günümüzde sıklıkla Bilgisayarlı Tomografik Anjiyografi ve Servikal MR Anjiyografi yöntemleri kullanılmaktadır.
Karotis darlıkları tedavi edilmez ise felç (inme) ile sonuçlanabilir. Tedaviye öncelikle şeker, yüksek tansiyon, hiperlipidemi, tütün kullanımı risk faktörleri mücadelesiyle başlanır.
Karotis Darlıklarına yönelik tedavi yöntemleri
Bu site, Kalp Damar Cerrahisi klinik uygulamaları ile ilgili genel bilgileri ve kendi tecrübelerimi yansıtmayı hedeflemektedir. Hastalarımızın kendileri için en doğru olanı ancak doktorları ile yüz yüze görüşerek elde edebilecekleri aşikardır. Dolayısıyla sağlığınızdan site içeriği sorumlu tutulamaz. Sitenin görsel gücünü artırmak amacıyla anasayfadaki sınırlı sayıda fotoğraf profesyonel galerilerden alınmıştır. Videolar ise tamamen kendi uyguladığım ameliyatlardan seçilmiş ve kısaltılarak sunuma uygun hale getirilmiştir.
Copyright @2023 Prof. Dr. Tarık Kızıltan. Devmensoft tarafından hazırlanmıştır.